Preskočiť ponuku


OP Doprava 2007 – 2013 | English

VYHĽADÁVANIE PROJEKTOV

Názov projektu:

Centrálny ekonomický systém

Miesto realizácie: Celé Slovensko
Oblasť podpory: Informatizácia

Základné informácie o projekte:

Zámer realizácie projektu vychádza z potreby centralizácie systémov riadenia verejných financií ako predpokladu pre budovanie modernej a efektívnej verejnej správy. Cieľom projektu je implementácia ekonomického informačného systému ako základného prostriedku pre uplatnenie unifikácie a následnej optimalizácie ekonomických procesov subjektov štátnej správy, ktorá umožní MF SR ich centrálne metodicky riadiť a usmerňovať, zefektívňovať a racionalizovať ich výkon a znižovať náklady na ich prevádzku. Realizácia projektu vytvorí priestor na transformáciu ekonomických činností štátu na servisne poskytované služby a ukotví pozíciu MF SR v oblasti ekonomických procesov štátnej správy.

Centrálny ekonomický systém (CES) bude poskytovať zdieľané, metodicky a procesne unifikované služby na vládnej cloud platforme, komplexne pokrývajúce elektronický výkon ekonomických a podporných činností vybraných subjektov štátnej správy, vrátane služieb jeho aplikačnej a metodicko-procesnej podpory. Aktivity projektu sú rozložené medzi Analýzu a dizajn riešenia, Implementáciu riešenia, Testovanie riešenia a Nasadenie riešenia. Súčasťou aktivít projektu je aj obstaranie dodatočných licencií v rámci Nákupu SW pre riešenie a podporné aktivity Riadenie projektu a Publicita.

Do projektu bude zapojených cca 480 organizácií štátnej správy (v rámci celého územia SR), ktoré získajú centrálne spravovaný, vždy aktuálny a metodicky správne implementovaný IS pokrývajúci najdôležitejšie ekonomické agendy organizácií. Súčasne bude implementovaná aj jednotná integrácia medzi CES a ostatnými centrálnymi IS riadenia verejných financií, čím sa získajú dodatočné pozitívne efekty vo forme zjednodušenia až úplného odbúrania niektorých častí administratívnych úkonov.

V súlade so schválenou štúdiou uskutočniteľnosti (4.5.2017 rozhodnutím Riadiaceho výboru prioritnej osi 7 OPII, štúdia je dostupná na MetaIS) bude technologicky CES postavený na platforme SAP, ktorá je najpoužívanejšou platformou ekonomických informačných systémom subjektov štátnej správy (56%). Pre centrálne riešenie na úrovni štátu bolo dôležité vybrať technologickú platformu s dostatočne veľkou kapacitou a stabilitou, pričom sa prihliadalo na ochranu už vynaložených investícií do budovania ekonomických systémov organizácií štátnej správy a prostredia systému riadenia verejných financií.

Z pohľadu riadenia verejných financií MF SR získa kontrolu nad aplikáciou metodík a tým aj istotu o ich správnom aplikovaní v CES. Zároveň získa prístup k centrálnemu zdrojovému IS, čím sa MF SR otvorí priestor na priamy prístup k zdrojovým údajom a k overovaniu kvality a spoľahlivosti údajov vykazovaných a predkladaných jednotlivými subjektami v rámci centrálneho konsolidačného systému.

Merateľnými ukazovateľmi projektu sú:

  • Dodatočný počet úsekov verejnej správy, v ktorých je rozhodovanie podporované analytickými systémami (napríklad pre analýzu rizík) s cieľovou hodnotou 5
  • Počet dodatočných centrálne využitých podporných systémov vnútornej správy v rámci ISVS (ako služieb v cloude SaaS) s cieľovou hodnotou 1
  • Počet nových optimalizovaných úsekov verejnej správy s cieľovou hodnotou 5.

Prijímateľ: Ministerstvo financií SR

Celkové oprávnené náklady projektu: 27 594 992,78 €

          Z toho zdroj EÚ: 18 408 067,78 €

          Z toho zdroj ŠR: 3 248 482,55 €

          Z toho zdroj pro rata: 5 938 442,45 €

Financované z fondu EÚ: Európsky fond regionálneho rozvoja

Stav projektu: V realizácii

Deň účinnosti zmluvy o NFP: 27.02.2018

Predpokladaný termín ukončenia: 11/2023

Dátum poslednej aktualizácie: 05.09.2023

ITMS
Informácie o projekte z nástroja na správu eurofondov v SR pre roky 2014 – 2020 – ITMS2014+
Zmluvy o projekte
Zmluva o poskytnutí nenávratného finančného príspevku (účinná od 27.02.2018)
Dodatok č. 1 k zmluve o poskytnutí nenávratného finančného príspevku (účinný od 05.06.2018)
Dodatok č. 2 k zmluve o poskytnutí nenávratného finančného príspevku (účinný od 06.06.2019)
Dodatok č. 3 k zmluve o poskytnutí nenávratného finančného príspevku (účinný od 05.03.2022)
Dodatok č. 4 k zmluve o poskytnutí nenávratného finančného príspevku (účinný od 29.08.2023)

 








Riadiaci orgán Fotogaléria Hlavné oblasti Odkazy
Ministerstvo dopravy
a výstavby SR

Námestie slobody č. 6
P.O.BOX 100, 810 05 Bratislava
Telefón: 02 5949 4111

Vyhlásenie o prístupnosti


Fotogaléria


Operačný program Integrovaná infraštruktúra je spolufinancovaný z Európskych štrukturálnych a investičných fondov© 2017 MDV SR
Riadiaci orgán:
Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Námestie slobody č. 6, Bratislava