Preskočiť ponuku


OP Doprava 2007 – 2013 | English

VYHĽADÁVANIE PROJEKTOV

Názov projektu:

Rozšírenie portfólia služieb a inovácia služieb elektronického zdravotníctva

Miesto realizácie: Celé Slovensko
Oblasť podpory: Informatizácia

Základné informácie o projekte:

Vláda Slovenskej republiky vo svojom programovom vyhlásení pre obdobie 2016 – 2020 v oblasti zdravotnej politiky určila ako jednu zo svojich priorít oblasť rozvoja, obnovy a modernizácie, tj. aj nové služby rezortu zdravotníctva pre jednotlivé subjekty sektora. Pre naplnenie týchto ambicióznych a náročných cieľov je potrebné reformovať oblasť poskytovania elektronických služieb rezortu tak, aby boli naplnené ciele a prínosy elektronického zdravotníctva na Slovensku.
 
Národný projekt Rozšírenie portfólia služieb a inovácia služieb elektronického zdravotníctva (ďalej ako „RISEZ“ alebo „Projekt“)  je v plnej kompetencii NCZI, ako prevádzkovateľa Systému eZdravie, pričom kompetencie a zodpovednosť NCZI ustanovuje zákon č. 153/2013 Z. z. o Národnom zdravotníckom informačnom systéme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Projekt rieši rozšírenie služieb a inováciu služieb elektronického zdravotníctva (eZdravie). Tieto služby budú súčasťou Národného zdravotníckeho informačného systému (NZIS), ktorého prevádzkovateľom je v zmysle zákona č. 153/2013 Z. z. o národnom zdravotníckom informačnom systéme Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).  eZdravie má celonárodné pokrytie, pričom poskytovatelia zdravotníckej starostlivosti, ktorých sa elektronické služby v zdravotníctve týkajú, sú geograficky rozmiestnení po celom Slovensku. eZdravie/NZIS, je potrebné spravovať a koordinovať centrálne na národnej úrovni a v rámci rezortu zdravotníctva je to prostredníctvom prevádzkovateľa eZdravie, ktorým je NCZI. Z tohto dôvodu jediným oprávneným žiadateľom bude Národné centrum zdravotníckych informácií.

Cieľom projektu je:

  • zber štruktúrovaných údajov o poskytnutej zdravotnej starostlivosti a súvisiacich výkonoch ZS od PZS,
  • zjednodušiť pripojenie občana prostredníctvom nových platforiem pri zachovaní vysokej bezpečnosti,
  • zníženie administratívnej náročnosti lekárov elimináciou duplicitných výkazov, ich automatickým generovaním a rozšírením dátových prvkov špeciálne pre vykazovanie výkonov,
  • zavedenie nových štandardov pre mobilnú komunikáciu a vytvorenie predpokladov pre zavedenie platformy pre mZdravie,
  • štruktúrovane klinických údajov o pacientovi a zavedenie metadát top 10 klinických správ,
  • otvorenie systému cez implementáciu a rozšírenie aplikačných služieb (API), a vytvorenie predpokladov pre nové, inovatívne služby,
  • rozšírenie API a užšia integrácia pre lepšie využitie údajov v systéme eZdravie,
  • ukladanie smerníkov záznamov obrazových vyšetrení vrátane informácií o obrazových záznamoch využitím odkazov a metadát.

Výsledkom projektu bude vytvorenie nových služieb pre občanov a podnikateľov ako aj zlepšenie údajovej bázy systému eZdravie, zavedením elektronických služieb, ktoré prispievajú k riešeniu životných situácií pre občanov a podnikateľov.

Projektom budú napĺňané a sledované nasledovné merateľné ukazovatele - Počet zavedených elektronických služieb, ktoré prispievajú k riešeniu životných situácií pre podnikateľov a Počet zavedených elektronických služieb. Výstupom projektu budú koncové elektronické služby v rozsahu - (ks_336890) Zapisovanie a čítanie fyzikálnych a fyziologických údajov do systému eZdravie a (ks_336892) Certifikovanie aplikácií tretích strán v oblasti zdravotníctva a k ním prislúchajúce aplikačné služby.

Projekt prispeje k zvýšeniu kvality, štandardu a dostupnosti elektronických služieb a riešeniu životných situácií pre občanov a podnikateľov, kde pre oblasť eVyšetrenie to bude pre pacienta znamenať, že nemusí už so sebou nosiť papierovú zdravotnú dokumentáciu, ak je odoslaný k špecialistovi, môže si skontrolovať údaje vo svojej zdravotnej knižke zapísané z vyšetrenia, a pre oblasť eVykazovanie to bude znamenať zjednodušenie a odbúranie administratívnej záťaže v oblasti štatistických výkazov pre lekárov, čo lekárom umožní dôkladne vyšetriť viac pacientov v rámci pracovného dňa. Projektom bude vytvorený bezpečný kanál pre zasielanie údajov o zdravotnej dokumentácií pacienta do zdravotných poisťovní.

Ďalším prínosom projektu bude otvorenie systému eZdravie (NZIS) pre rozširovanie platformy mZdravie, čo predstavuje otvorenie systému pre tretie strany pomocou využitia rozhrania API a príslušných štandardov a vytvorenie predpokladov pre využitie nových, inovatívnych služieb, nových mobilných aplikácií alebo nových front-endových aplikácií.

Prijímateľ: Národné centrum zdravotníckych informácií

Celkové oprávnené náklady projektu: 8 795 895,95 €

          Z toho zdroj EÚ: 6 622 693,94 €

          Z toho zdroj ŠR: 1 168 710,69 €

          Z toho zdroj pro rata: 1 004 491,32 €

Financované z fondu EÚ: Európsky fond regionálneho rozvoja

Stav projektu: V realizácii

Deň účinnosti zmluvy o NFP: 24.12.2019

Predpokladaný termín ukončenia: 30.06.2023

Dátum poslednej aktualizácie: 20.04.2022

ITMS
Informácie o projekte z nástroja na správu eurofondov v SR pre roky 2014 – 2020 – ITMS2014+
Zmluvy o projekte
Zmluva o poskytnutí nenávratného finančného príspevku (účinná od 24.12.2019)
Dodatok č. 1 k zmluve o poskytnutí nenávratného finančného príspevku (účinný od 20.04.2022)







Riadiaci orgán Fotogaléria Hlavné oblasti Odkazy
Ministerstvo dopravy
a výstavby SR

Námestie slobody č. 6
P.O.BOX 100, 810 05 Bratislava
Telefón: 02 5949 4111

Vyhlásenie o prístupnosti


Fotogaléria


Operačný program Integrovaná infraštruktúra je spolufinancovaný z Európskych štrukturálnych a investičných fondov© 2017 MDV SR
Riadiaci orgán:
Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Námestie slobody č. 6, Bratislava