Preskočiť ponuku


OP Doprava 2007 – 2013 | English

VYHĽADÁVANIE PROJEKTOV

Názov projektu:

Národné kompetenčné centrum pre vysokovýkonné počítanie

Miesto realizácie: Celé Slovensko
Oblasť podpory: Informatizácia

Základné informácie o projekte:

Vysokovýkonné počítanie (HPC) je v súčasnosti považované za kľúčovú technológiu podporujúcu základný a aplikovaný výskum vo vedeckých disciplínach a v priemysle. V snahe posilniť svoju konkurencieschopnosť investovali v posledných dvoch desaťročiach európske, čínske, japonské a americké iniciatívy významné finančné prostriedky do budovania svojich HPC systémov s cieľom získať čo najväčší výpočtový výkon. Rovnako postupovali aj okolité členské štáty EÚ, vrátane Českej republiky.

Slovensko je svojou veľkosťou a otvorenou ekonomikou, priamo vystavené zmenám, ktorými prechádza globálne hospodárstvo, spoločnosť a klíma. Digitálne technológie, akými sú umelá inteligencia, vysokovýkonné dátové analýzy, robotika, nanotechnológie či blockchain, majú a v budúcnosti budú mať veľký vplyv na úspešnú transformáciu priemyslu, zamestnanosti, vedy a výskumu i celej spoločnosti. Pre úspech Slovenska v tejto digitálnej transformácií bude nevyhnutné vybudovať a rozvíjať inovatívny ekosystém založený na partnerstve súkromného, akademického a verejného sektora.

Predmetom tohto projektu je vytvorenie Národného kompetenčného centra v oblasti HPC (konkrétne jeho technické zabezpečenie) na základe priorít Digitálnej stratégie Slovenska. Kompetenčné centrum sa zameria na podporu (dnes) najvýznamnejších sektorov podnikania (výroba, nové materiály, finančný sektor), v priebehu nasledujúcich rokov vytvorí platformu na efektívnu adopciu a využívanie HPC a nových digitálnych technológií vo všetkých odvetviach priemyslu s inovačným potenciálom a dopytom po jeho službách; podporavať však bude aj adopciu a využívanie HPC vo verejnom a akdemickom sektore. Pre naplnenie týchto cieľov je však potrebný prístup k modernému a dostatočne výkonnému HPC systému, ktorý bude prístupný pre klientov kompetenčného centra.

Budovanie NSCC bude realizované zapojením viacerých zdrojov - kľúčová časť potrebných personálnych kapacít bude pokrytá prostredníctvom podaného H2020 grantu (v rámci konzorcia európskych kompetenčných centrier pre HPC), prevádzka systémov bude hradená zo zdrojov žiadateľa. 

Prijímateľ: Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky

Celkové oprávnené náklady projektu: 3 199 191,67 €

          Z toho zdroj EÚ: 2 408 767,38 €

          Z toho zdroj ŠR: 425 076,60 €

          Z toho zdroj pro rata: 365 347,69 €

Financované z fondu EÚ: Európsky fond regionálneho rozvoja

Stav projektu: V realizácii

Deň účinnosti zmluvy o NFP: 10.11.2020

Predpokladaný termín ukončenia: 07/2023

Dátum poslednej aktualizácie: 12.04.2021

ITMS
Informácie o projekte z nástroja na správu eurofondov v SR pre roky 2014 – 2020 – ITMS2014+
Zmluvy o projekte
Zmluva o poskytnutí nenávratného finančného príspevku (účinná od 10.11.2020)







Riadiaci orgán Fotogaléria Hlavné oblasti Odkazy
Ministerstvo dopravy
a výstavby SR

Námestie slobody č. 6
P.O.BOX 100, 810 05 Bratislava
Telefón: 02 5949 4111

Vyhlásenie o prístupnosti


Fotogaléria


Operačný program Integrovaná infraštruktúra je spolufinancovaný z Európskych štrukturálnych a investičných fondov© 2017 MDV SR
Riadiaci orgán:
Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Námestie slobody č. 6, Bratislava